Hva er værbestandig stål?

Værbestandig stål, mest kjent under navnet Cor-Ten, ble opprinnelig utviklet for å eliminere behovet for maling av stål. I 1933 utviklet og patenterte United States Steel Corporation en type stål med eksepsjonell mekanisk slitestyrke, opprinnelig for bygging av bunntømmingsvogner for jernbanen. De unike egenskapene har gjort at Cor-Ten i dag benyttes svært bredt.

 

Hva er det som skiller Cor-Ten fra vanlige merker av karbonstål?

På overflaten av Cor-Ten-stålet danner det seg et beskyttende lag som gjør det værbestandig. Det beskyttende laget dannes takket være Cor-Ten-stålets unike sammensetning – i tillegg til andre elementer inneholder Cor-Ten-stålet for eksempel små mengder kopper, nikkel og krom. Det beskyttende laget vil under påvirkning av det ytre miljøet kontinuerlig utvikle seg og gjenopprettes. Med andre ord, for å danne et beskyttende lag lar man stålet ruste. Oksidering av overflaten på stålet kan ta en til seks måneder. Man kan også få rustdanningsprosessen til å gå atskillig fortere ved å sprøyte overflaten med en saltløsning.

 

Hvor møter man produkter av Cor-Ten-stål?

Produkter av Cor-Ten forekommer hyppig i det offentlige rom i Norden og Sentral-Europa. Det kan være husfasader, parkbenker, blomsterkasser, interiørelementer på utendørs terrasser, ildsteder, fontener, utemøbler osv. Kjente byggverk og skulpturer der Cor-Ten stål har spilt en vesentlig rolle i framstillingen:

 

 

I tillegg kommer et utall mindre prosjekter og produkter der Cor-Ten-stål er det beste materialet. Værbestandigheten og det iøynefallende (men samtidig upretensiøse) utseendet gjør at Cor-Ten-produkter blir stadig mer populære i private hager.

Vi i GrillSymbol ønsker å gjøre folk mer oppmerksomme på dette ekstraordinære materialet som helt uten vedlikehold holder seg utendørs i flere tiår. I vår produktutvikling har vi fokus på miljøet, slik at våre produkter skal være like tidløse som materialet.

Sammendrag: innslag av rust i bybildet eller hagen er ikke nødvendigvis bare metallstykker med korrosjon som følge av manglende vedlikehold, de kan også være designelementer som er prosjektert for å vare lenge og tåle alle slags vær.

Garden and Cor-Ten
Cor-Ten steel-1
Garden and Cor-Ten-1
GrillSymbol Products