Har du fått et produkt fra GrillSymbol eller Petteri Wiimaa som ikke ser ut som på bildet? Ta det helt med ro, videre vil vi gi anbefalinger for behandling av COR-TEN®- stål slik at det ser ut som på bildene.

 

Hva er COR-TEN® og SSAB værbestandig stål?

COR-TEN® er et ekstremt sterkt konstruksjonsstål med en unik værbestandighet. Stålets kjemiske sammensetning gjør det mulig å danne et rustlag som dekker produktet uten at stålets mekaniske egenskaper endres. Dette rustlaget beskytter ikke bare stålproduktene mot naturkreftene, men byr også på en enestående og iøynefallende finish. I tillegg er det mer miljøvennlig enn vanlig stål.

 

Hva gjør jeg?

Når det er helt nytt er COR-TEN® grått som vanlig varmvalset stål. Påvirket av været blir det først rødbrunt og med tiden mørkere.

For aldring av overflaten er det to muligheter: vanlig rustprosess eller en hurtigversjon.

Den vanlige prosessen er enkel: la produktet av COR-TEN®-stål stå ute slik at regn og fuktighet danner rust. Metalloverflatene er rengjort med løsemiddel – det vil si at overflaten er klar for rustdanning. Avhengig av forholdene framkommer rusten i løpet av 1–3 uker.

Hurtigprosessen innebærer å sprøyte metalloverflatene med saltløsning. Dette må gjentas 5–6 ganger. Løsningen må være svak, omkring 1 teskje salt per liter vann. Løs opp saltet i varmt vann og sprøyt det på. Annen behandling er ikke nødvendig, over tid vasker regnet av saltet.

Når Cor-Ten-stålet utsettes for fuktighet blir stålet tykkere tilsvarende rustlaget, dette til forskjell fra vanlig karbonstål som rusten gjør tynnere.

COR-TEN®-stål og tilsmussing: ved danning av rustlag skiller produktet ut rust i løpet av første år. Setter du COR-TEN®-stålproduktet på en treterrasse vil det oppstå flekker på overflaten under produktet. Når produktet flyttes kan du rengjøre stedet under med en metallbørste. Noen steinslag absorberer alle flekkene, og COR-TEN®-stål kan gi steinene en brun farge det kan være vanskelig å fjerne. Etter det første året har COR-TEN®-stålet fått sitt rustlag og smitter svært lite.

 

Cor-Ten-stål og varme: har du en grill (Chef-serien), BBQ-ovn (Smoky Beast-modellene) eller en mindre bålpanne fra Grillsymbol vil overflatene bli mørkere etter sterk oppvarming. Dette er en midlertidig prosess der regnet vasker av den mørkere tonen og produktets farge igjen blir jevnere.

 

COR-TEN®-produktene kan stå ute året rundt. Det er ikke nødvendig å lagre dem eller dekke dem til om vinteren.

GrillSymbol Products